Knieproblemen en knieoperatie bij huisdieren

Ontdek de diverse mogelijkheden van Dierenkliniek Keistad

Gescheurde voorste kruisband

Het gebeurt regelmatig dat een hond bijvoorbeeld na een stoeipartij kreupel loopt. Door bijvoorbeeld een plotselinge korte draai kan de voorste kruisband in de knie beschadigen en ook soms afscheuren. Hierdoor kan het onderbeen te veel bewegen ten opzichte van het bovenbeen. De hond gaat door deze instabiliteit chronisch kreupel lopen en ook de meniscus in de knie kan beschadigd raken omdat deze niet goed belast wordt.

Operatie bij gescheurde kruisband

Dat is vaak een reden voor ons om de knie te opereren. Het gewricht wordt hierbij geopend en de gescheurde kruisband en de eventueel beschadigde meniscus worden behandeld. Daarna maken we de knie weer stabiel. Dit kan onder andere door een kunstknieband te plaatsen, of door eigen weefsel van de knie te gebruiken om de knie te stabiliseren.

 

De prognose van deze ingreep is goed. Voor een goed herstel is vooral goede nazorg van het grootste belang. Soms is wat extra aandacht in de vorm van fysiotherapie nodig.

Knieschijf problemen

Bij met name kleine hondenrassen en katten zien we nogal eens dat de knieschijf niet op de plaats blijft zitten (luxatie). Uw hond of kat kan daardoor een ernstig afwijkende houding en gang vertonen. Soms is dit constant en soms komt het af en toe voor. Afhankelijk van de graad van luxatie kan het verstandig zijn om de knie te opereren.

Operatie bij knieschijf problemen

Tijdens de operatie wordt de knieschijf weer stabiel op de knie geplaatst. De prognose van deze ingreep is goed. Voor een goed herstel is vooral goede nazorg van het grootste belang.  Soms is wat extra aandacht in de vorm van fysiotherapie.

Maak een afspraak Maak afspraak