Gasnarcose met constante bewaking

Veilig onder narcose:

Gasnarcose is de meest gecontroleerde vorm van narcose. Door het gebruik van gasnarcose is het zogenaamde narcoserisico heel klein geworden. Wij brengen ook regelmatig oudere patiënten onder narcose. Alle patiënten die onder narcose gaan worden eerst uitgebreid klinisch onderzocht. Als daar aanleiding toe is wordt er van te voren een bloedonderzoek gedaan.

Als de patiënt onder narcose gebracht wordt krijgt hij eerst pijnstilling en een prik waar hij rustiger van wordt.
Bij grote operaties krijgen de patiënten die onder narcose worden gebracht een waakinfuus. Hierbij wordt een braunule in een ader in de voorpoot ingebracht. Via de braunule kan heel snel medicatie toegediend worden. De patiënt krijgt op deze wijze ook vocht toegediend. 
Er wordt een tube ingebracht zodra het dier slaapt. Dit is een buisje waardoor het gas (een mengsel van zuurstof en isofluraan) direct in de longen komt.
Zodra de patiënt onder narcose wordt gebracht wordt de bewakingsapparatuur aangesloten. De CO2 wordt gemeten - dit is een belangrijke waarde voor de ademhaling - en er wordt een hartfilmpje gemaakt. De ademhaling en de hartslag zijn constant op een monitor zichtbaar. Er is altijd een dierenarts bij de patiënt om de narcose nauwlettend in de gaten te houden. Zodra de waarden zouden afwijken kan de narcose worden bijgesteld of kan er zelfs heel snel worden ingegrepen.

Een dier dat onder gasnarcose is geweest herstelt sneller van de narcose dan van de meeste injectienarcoses. Dieren die wakker worden uit de narcose worden nog steeds constant gemonitord. We kijken o.a. naar de temperatuur, de pols en de kleur van de slijmvliezen. Over het algemeen kan een dier na de operatie dezelfde dag weer mee naar huis. Als het dier een langer herstel heeft blijft hij wat langer bij ons in de recovery.