Ziektes bij konijnen

Met onze specialistische zorg doen wij er alles aan uw konijn weer beter te maken

Is uw konijn ziek? Wacht dan niet te lang een maak een afspraak. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende ziektes bij konijnen. Tegen een aantal van deze ziektes kunt u uw konijn inenten.

  • Snot
  • Myiasis (madenziekte)
  • Gasbuik
  • Gebitsproblemen
  • VHS
  • Myxomatose

Snot

Snot

De eerste verschijnselen lijken onschuldig in de vorm van niezen en een waterige neusuitvloeiing. De waterige neusuitvloeiing verandert in een witachtige substantie. Doordat de voorste luchtwegen ontstoken zijn, kunt u uw konijn duidelijk horen snuiven en ze kan in ademnood raken. Snot is een zeer besmettelijke ziekte

Wacht niet te lang met het maken van een afspraak voor een consult, snot kan chronisch worden!

Myiasis (madenziekte)

Myiasis (madenziekte)

Wanneer vliegen actief zijn, schuilt er een gevaar voor het konijn. De bromvlieg kan eitjes leggen rond de anus en/of in ontstoken wondjes. Deze eitjes komen uit en de larven kruipen onder de huid waar ze enorme schade kunnen aanrichten.

Om Myiasis te voorkomen moet u goed letten op de hygiƫne van het verblijf en moet uw konijn vaak gecontroleerd worden. Heeft het konijn last van een vieze kont (plakpoep), maak het dan schoon door het voorzichtig los te weken.

Wij adviseren u om bij verdenking van Myiasis direct met de kliniek contact op te nemen.

Gasbuik

Gasbuik

Gasvorming in de buik wordt ook wel trommelzucht genoemd. Het gas wordt bij veel konijnen veroorzaakt door stress, verkeerde voeding, niet voldoende bewegingsvrijheid of ziekte. De darmen worden dikker en hierdoor zetten de darmen uit. Het konijn gaat vaak in afwijkende houdingen liggen en u kunt soms borrelende geluiden horen. Uw konijn beweegt waarschijnlijk niet veel meer en eet ook niet, het gas zorgt namelijk voor veel buikpijn. Bij twijfel adviseren wij u om direct contact met ons op te nemen.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen

Onjuiste voeding en afwijkende stand van de tanden en de kiezen van uw konijn kan ertoe leiden dat het gebit ongelijk afslijt. Als de snijtanden te lang worden, kunnen wij de tanden slijpen. Het kan ook zijn dat er haakjes op de kiezen komen. Dan slijten de kiezen niet meer goed af en gaan de kiezen scheefgroeien. Dit is moeilijker te ontdekken omdat u er meestal pas achter komt als uw konijn stopt met eten. Wij kunnen met een speciaal lampje naar de kiezen kijken. Indien nodig worden dan de tanden en kiezen, onder narcose, gevijld en geslepen.

VHS

VHS

Dit staat voor 'Viraal Hemorragisch Syndroom'. Het is een zeer besmettelijke en een vaak dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het is een ziekte waar uw konijn snel aan kan overlijden. De Symptomen zijn: geen eetlust, benauwd, koorts, en vooral plotselinge sterfte. Het virus wordt overgedragen door andere besmette dieren.

Het is mogelijk om VHS te voorkomen door uw konijn eens per jaar te vaccineren.

Myxomatose

Myxomatose

Ook deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Je konijn kan besmet worden door andere dieren, zoals vliegen, muggen, vlooien en andere konijnen. De meest voorkomende symptomen zijn: gezwollen oogleden, oogontsteking, zwellingen rond de geslachtsorganen, vieze neus en koorts. Na 1 of 2 weken komt het dier meestal te overlijden.

Het is mogelijk om myxomatose te voorkomen door uw konijn eens per jaar te vaccineren.

Maak een afspraak