Ziekten en problemen

Enkele veel voorkomende problemen bij knaagdieren

  • Geen of slechte eetlust
  • Lange tanden
  • Jeuk
  • Diarree
  • De hamster in winterslaap

Geen of slechte eetlust

Geen of slechte eetlust

Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld afwijkende voortanden of door een problemen in het maagdarmkanaal. Probeer het diertje met lekkere hapjes weer te laten eten. Bijvoorbeeld appel of wortel in stukjes of stukjes noot. Bijvoeren kan ook met Olvarit groente- of fruithapjes. Wil het diertje niets eten, neem dan contact met ons op.

.

Lange tanden

Lange tanden

De tanden groeien door bij de knaagdieren. Deze moeten door het dagelijks knagen afslijten. Als een knaagdier niet wil eten, kan doorgegroeide tanden een probleem zijn. Wij kunnen dit voor u nakijken en indien nodig de tanden slijpen.

Jeuk

Jeuk

Dit wordt vaak gezien in combinatie met schilferige huid en/of korstje en kan veroorzaakt worden door een schurftmijtje. Dit kan de dierenarts voor u vaststellen, soms met microscopisch onderzoek. Uw diertje kan dan direct behandeld worden, zodat de jeuk snel verdwijnt.

Diarree

Diarree

Vaak zichtbaar door een plakkaat van opgedroogde ontlasting rond de anus of in het hok. Vaak komt dit door een voedingsfout. Haal direct het normale voer voor één dag uit het hok en geef geen verse groenten of fruit meer voor enkele dagen. Er moet wel voldoende hooi en water beschikbaar zijn en u kunt stukjes beschuit of een beetje gekookte rijst geven. Uw knaagdier moet wel blijven eten, anders neemt u contact op met de dierenarts. Ook als de diarree niet binnen één dag verdwenen is, neemt u contact met ons op.

De hamster in winterslaap

De hamster in winterslaap

Als de temperatuur onder de 15 graden daalt, kan de hamster in winterslaap gaan. Het diertje is dan in een diepe slaap en kan wat koud aanvoelen en ademt heel rustig. Is uw hamster in winterslaap? Warm de hamster dan heel langzaam op door hem in een ruimte te zetten waar het zo rond de 20-22 graden is. Ook kunt u het diertje op een kruikje leggen welke omwikkeld is met een theedoek.

Probeer de hamster niet te snel wakker te maken. Als ze schrikken of te snel uit hun winterslaap worden gehaald, kan de hamster overlijden. Het hartje kan dit namelijk niet aan. Neem bij twijfel altijd even contact op met een dierenarts of dierenartsassistente.

Maak een afspraak