Verzorging van knaagdieren

Tips voor een goede behuizing en verzorging

  • Behuizing van knaagdieren
  • Oppakken van een knaagdier
  • Voeding voor knaagdieren

Behuizing van knaagdieren

Behuizing van knaagdieren

Uiteraard moet de kooi knaagdier bestendig zijn. Als bodembedekking kan over het algemeen zaagsel worden gebruikt. Er zijn daarnaast ook andere soorten bodembedekking mogelijk.

De chinchilla en de gerbil zijn gek op een zandbadje en hebben dit ook nodig voor de verzorging van de vacht. Deze kan in een hoekje van de kooi geplaatst worden. Er is speciaal chinchilla zand verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. De meeste knaagdieren vinden het fijn om een schuilplaats te hebben in de kooi in de vorm van een huisje of voldoende hooi/stro/houtkrullen om een holletje te maken.

Oppakken van een knaagdier

Oppakken van een knaagdier

Het oppakken van een knaagdier moet altijd rustig gebeuren. Als ze liggen te slapen eerst rustig wakker maken, want bij schrik kunnen ze bijten. Pak een knaagdier en met name de chinchilla of de gerbil nooit op bij de vacht of de staart, maar “schep” ze als het ware op. De vacht/staart kan namelijk loslaten bij deze knaagdieren!

Voeding voor knaagdieren

Voeding voor knaagdieren

Er is voor elke knaagdiersoort een speciaal knaagdiervoer beschikbaar bij de dierenspeciaalzaak. Naast het droogvoer kan hooi van goede kwaliteit gegeven worden en eventueel wat versnaperingetjes zoals groente, fruit of een wilgentakje. En natuurlijk dagelijks vers water uit een bakje of een drinkflesje.

Maak een afspraak