Terug

Wat te doen bij vuurwerkangst?

01 december 18
1

 

De feestdagen staan weer voor de deur. Een gezellige periode voor ons, maar helaas niet voor de huisdieren. Sommige honden en katten zijn hooguit een beetje minder op hun gemak, maar veel honden en katten zijn doodsbang voor vuurwerk en kunnen volledig in paniek raken.


Het is verleidelijk om vlak voor de jaarwisseling nog even gauw een kalmeringstabletje voor uw hond of kat op te halen bij de dierenarts. Dit raden wij af, om de volgende redenen:
 

- Het knallen begint tegenwoordig vaak al een paar dagen voor Oud & Nieuw. Een angstig dier loopt dus óf dagenlang schrikachtig rond, óf zou eigenlijk langdurig kalmerende medicijnen moeten slikken, in plaats van alleen tijdens de jaarwisseling.

- Het effect van kalmeringsmiddelen is niet altijd goed te voorspellen en kunnen zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben. (Vooral bij dieren die al zenuwachtig zijn: misschien werkt het middel niet, of wordt uw dier juist extreem slap en suf, of blijft dagenlang een ‘zombie’. Sommige kalmerende middelen hebben tevens een bloeddrukverlagende en onderkoelende werking, die in enkele gevallen gevaarlijk kunnen zijn. Met name oudere dieren, jongere dieren en dieren met een hartaandoening of aanleg voor epilepsie lopen meer risico.)

Training

Een goede oplossing voor de lange termijn is ruim van te voren ( 3 a 4 weken)  beginnen met het trainen van uw hond of kat met vuurwerkgeluiden. Hiervoor bestaan speciale Cd’s met vuurwerkgeluiden, verkrijgbaar bij onze dierenkliniek.

Het doel van de training is om de negatieve ervaring die uw hond of kat nu heeft met vuurwerkgeluiden om te zetten naar een niet-negatieve of zelfs positieve ervaring. Door het vuurwerkgeluid geleidelijk toe te dienen aan uw hond of kat kan deze van zijn of haar angst voor (vuurwerk) geluiden afkomen.

Afhankelijk van uw huisdier kan deze training meerdere weken in beslag nemen, begin dus op tijd!

Stress-reducerende hulpmiddelen

Feromonen therapie; feromonen zijn geurstoffen met een kalmerend een geruststellende werking. Feromonen voor de kat zijn verkrijgbaar in verdamper of spray (Feliway®), voor de hond ook in een verdamper(D.A.P® Verdamper).

 feliway.jpg

 

Zylkene® bevat de stof alfa-casozapine die normaal vrijkomt bij de afbraak van melkeiwit door baby's. Deze stof heeft een angstdempende, rustgevende werking. Het bezet de zelfde receptoren in de hersenen als valium en aanverwante medicijnen. Ook dit middel is geen sedativum en de dieren gaan er dus niet van slapen. Het is een veilig middel zonder bijwerkingen.

 

zylkene.gif

 

Korte termijn medicatie

Pexion: is een diergeneesmiddel middel, waarmee we inmiddels enige jaren ervaring hebben opgedaan voor het gebruik bij honden en katten. Het is naast een anti-epileptikum ook een middel dat gebruikt kan worden bij het verminderen van angst en onrust geassocieerd met een fobie voor harde geluiden. We adviseren om 2  a 3 dagen voor het daadwerkelijke geluidsmoment ( oudjaarsavond) te starten met Pexion en het te geven tot het einde van geluidsmoment.

Tips voor rond de jaarwisseling:

Onderstand een aantal tips om de jaarwisseling voor uw huisdier makkelijker te maken:

- Laat uw hond vroeg op de dag uit op een rustige plek. Tijdens de wandeling kunt u de hond afleiden met een speeltje met geluid. Zo leert hij op u te letten en niet op zijn omgeving.

- Geef de hond veel afleiding. Begin ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes.

- Laat uw hond nooit alleen thuis op oudejaarsavond.

- Sluit alle ramen, deuren en kattenluikjes.

- Laat de kat met rust als deze ervoor kiest om weg te kruipen, totdat de kat zich weer veilig genoeg voelt om tevoorschijn te komen.

- Gordijnen sluiten, licht, radio en/of tv aanlaten zodat uw huisdieren het vuurwerk niet kunnen zien of horen.

- Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende mogelijkheden.

- U steunt uw huisdier door het af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.